Fra Tavi Gevinson til Nicklas Skovgaard

For 10-15 eller måske bare 5 år siden ville det have være utænkeligt. Umuligt. Naturstridigt, hvis modeverden vendte sig mod en 11-årig og en 15-årig for inspiration og kreative indspark. Med blogplatformens nemme publiceringsmodus ser tingene noget anderledes ud, og ungt talent kan vokse frem.

Nicklas Skovgaard, som vi tidligere har nævnt i forbindelse med Uffe Buchards syn på modebloggere og i forbindelse med Skovgaards første kollektion var i morges i Go’ Morgen Danmark på TV2. Et fint interview blev det til, hvor Nicklas beskrev, hvordan interessen for modeverdenen var opstået (et Chanel-show set online), hvilke planer han havde for fremtiden (at læse design i Paris) og om rollen som en noget aparte figur i et mindre samfund (Thurø).


Ærlig snak fra en passioneret, rolig ung mand, der netop er kommet i mediernes søgelys efter at være blevet interviewet af New York Times. Her er et par screenshots fra udsendelsen, hvor Nicklas Skovgaard også talte lidt om sin første og nyeste kollektion, som der kan læses mere om her: Nicklas Skovgaard — kollektion 2011. Nicklas kunne siges at være Danmarks svar på den 13-årige amerikanske modeblogger Tavi Gevinson, som har nydt uset stor opmærksomhed modeindustrien såvel som medierne.

Fra Nicklas Skovgaard til Tavi Gevinson


Idéen om det uspolerede barn med en nærmest overjordisk indsigt har været en del af vores kulturarv længe, men fik en massiv revival under Romantikken. Så idéhistorisk betragtet burde det ikke komme som en overraskelse, at unge, skabende kræfter — hvad enten det drejer sig om ord eller design — kan trække overskrifter og national såvel som international opmærksomhed.

I begyndelsen mente mange, at Tavi Gevinsons blog The Style Rookie var et pr-stunt. Bloggen fremstod simpelt hen for professionel på både form- og indholdssiden. Analyserne af tøjkollektioner og trends var præget af indsigt og en formidlingstæft, der sjældent forbindes med 13-årige. Men den var god nok. Det var ikke et pr-stunt! Tavi Gevinson lancerede bloggen d. 31. marts 2008 — som 11-årig. The Style Rookie har således lige kunnet fejre 2 års-fødselsdag!

Et par screenshots af Nicklas Skovgaard fra udsendelsen Go’ Morgen Danmark på TV2, april 2010


Comments
3 Responses to “Fra Tavi Gevinson til Nicklas Skovgaard”
 1. Kasper says:

  Interviewet kan ses her — anden række fra neden — mod venstre — http://go.tv2.dk/video/morgen/

 2. Fantastisk artikel! Er ked af du har skrevet den før mig! :)
  I sociologien har man i mange år tumlet med at holde styr på de her meget unge – og nogle gange yngre – så det er utroligt spændende at se på det i relation til modefænomenet.
  Fed pointe omkring det “uspolerede barn” – mine historiebøger er fundet frem igen – NU skal der krydsanalyseres!

  VH. Christiane

 3. Kære Christiane!

  Mange tak for de venlige ord om mine skriblerier!

  Hvad angår tweens så er det ligesom at grænserne er rykket en del i løbet af de sidste 10-20 år. Forståelsesmæssigt fra sociologiens side, men vel også fra markedsføringsindustrien. Som jeg husker det at være dreng (jeg er født i 1978), så er der virkelig sket noget på modefronten til drenge. Eller også husker jeg forkert. Men jeg syntes, at udvalget af tøj til piger var 4-8 gange større, end det var til drenge. Nu er det vel nogenlunde fifty-fifty, og der er forskellige trends og subtrends.

  Hvis du får tygget dig frem til nogle spændende vinkler ved din læsning — måske noget Rousseau? — bringer vi meget gerne en gæsteartikel.

  Krydsanalyse er godt! Der er helt klart noget at ta’ fat på!

  Jeg ved, at mange kunstnere forsøger at genfinde den naive streg — og finder det sindssygt svær. Er det noget af det samme, vi ser med Skovgaard og Gevinson? Eller er det mere mediedrevet — altså at der er nyhedsværdi i, at så unge mennesker kan begå sig i disse noget utraditionelle sammenhænge? Eller er det udtryk for, at ekspertrollen er i forfald? Eller er det udtryk for en ungdomsdyrkelse af ekstrem karaktér?

  Den mediesociologiske vinkel er nok det, jeg har mest forstand på, men der kunne vel også anlægges et fascinatiospsykologisk.

  Nå men, hvorom alting er, så byd gerne ind med tanker! For det er da spændende, at alle ikke er på Arto — at en dansk kapacitet kan komme i New York Times.

  Nogen, der har et link eller et scan af omtalen af Nicklas dér for resten?

  Alt godt,

  Kasper

Leave A Comment